Fibromyalgie
Overal pijn. En moeheid. Want je slaapt slecht, je hebt last van angsten, of je weet gewoon niet meer hoe je comfortabel kunt liggen. Je hele systeem staat op scherp. Ik kan je helpen om de rust en zachtheid terug te brengen als je fibromyalgie hebt.
Vage klachten?
Je hele lichaam doet pijn. Of de pijn verschuift steeds en je krijgt er maar geen vat op. Als je fibromyalgie hebt, herkent je dit vast. Behalve pijn heb je vaak ook wat wel ‘vage klachten’ wordt genoemd: problemen met je spieren, slecht slapen, uitputting, problemen met je spijsvertering, gevoelens van angst. Deze klachten zijn niet vaag omdat je ze niet duidelijk voelt, maar omdat ze zo moeilijk te verklaren zijn. Ik kan je helpen.
Snelle ‘oplossingen’
De meest gangbare behandelmethodes richten zich vooral op het snel verlichten van de spierspanning, bijvoorbeeld door massages, pijnstillers en/of ontstekingsremmers. Dat helpt vaak wel, maar slechts voor even. Ik weet door mijn ervaring als osteopaat bijvoorbeeld dat het losmaken van pijnlijke spieren een snelle en welkome oplossing is. Maar het verandert niets aan het onderliggende, voortdurend opgejaagde gevoel dat veel mensen met fibromyalgie hebben. Veel belangrijker is dus de vraag waarom jij als fibromyalgiepatiënt het gevoel hebt dat je altijd onder spanning staat. Waarom je zoveel last hebt van spierspanningen dat het lijkt alsof je beton in je schouders hebt in plaats van zacht (spier)weefsel. Als we die vraag kunnen beantwoorden, kunnen we gaan werken aan een oplossing waar je veel langer iets aan hebt.
Vechten, vluchten of rusten
In mijn vrije tijd ben ik een zeer actieve koudwaterzwemmer. Ik zwem in meren waarvan jij misschien denkt: daar steek ik mijn teen nog niet eens in! Het viel me op dat er ook steeds meer jongvolwassenen met fibromyalgie of verwante klachten kwamen zwemmen. Zij gaven aan dat het enorm goed hielp tegen hun klachten. Dat zette mijn osteopatische geest natuurlijk aan het denken…
Uit moderne studies komt steeds vaker naar voren dat bij mensen met fibromyalgie het autonome zenuwstelsel verstoord is. Ik ga proberen om dat uit te leggen.
Zenuwstelsels
Ieder mens heeft twee zenuwstelsels: het centrale en het autonome. Over het centrale zenuwstelsel heb jij zelf invloed. Jij bepaalt bijvoorbeeld of je gaat bewegen en hoe snel of waarheen.
Het autonome zenuwstelsel trekt zich niets aan van wat jij wilt. Daarom heet het ook autonoom (zelfstandig). Dit zenuwstelsel zorgt voor allerlei automatische processen in je lichaam, zoals bijvoorbeeld je ademhaling, je hartslag en je spijsvertering. Daar hoef je niets voor te doen, dat werkt allemaal vanzelf.
Het autonome zenuwstelsel heeft meerdere standen:
- de rust- of of verteerstand
- de vecht- of vluchtstand en
- de overgavestand
Al deze standen zijn prima, maar wel alleen als ze passen bij de situatie. Als er geen bedreigende situatie is, is het niet nodig dat jouw systeem klaar is om te vechten of te vluchten. Dan kost dat alleen maar energie, die vervolgens nergens naartoe kan. Als je fibromyalgie hebt, zijn je lichaam en geest te alert. Ze gaan niet meer in de ruststand, ook niet als dat al lang weer kan.
(G)een dag zonder pijn?
Op de behandeltafel verkennen we de soorten lichamen waarmee je figuurlijk gezien geboren wordt. Voelt mijn lichaam zacht of hard, komen er herinneringen boven? Beelden? Andere gewaarwordingen? Kan ik benoemen wat ik voel? Door misschien nog onbekende maar effectieve aanrakingen gaan we jouw lichaam ‘ontmoeten’. Mag er ruimte zijn voor alle componenten die jou mens maken? De structuren en weefsels, maar ook je gevoelens en gedachten? Als je je eigen lichaam begrijpt, en hoe het reageert, kun je uiteindelijk meer gaan voelen dan alleen pijn. En zo ga je van geen dag naar één dag zonder pijn. En zo verder. Wat osteopathie voor jou kan doen, lees je hier.