Osteopaat Lindsay Martius zittend aan haar behandeltafel

Chronische klachten

Chronische klachten kunnen jou flink dwarszitten in je leven. Je zou haast denken (of je denkt misschien al) dat je met deze klachten moet leren leven. Deze klachten horen immers bij jou ! Ik heb drastisch nieuws voor je; dit is niet het geval. Stijve pijnlijke spieren of een geheel pijnlijk lichaam hebben is niet normaal. Deze pijnlijke stukken van je lichaam blokkeren zelfs je vitaliteit.

Energie

Wat betekent vitaal eigenlijk? Letterlijk betekent het ‘voor het leven van groot belang’. Maar welke factoren zijn dan zo belangrijk als je een vitaal en soepel lichaam wilt hebben? Wat je nodig hebt, is energie in je hele lichaam. Daarvoor heb je twee dingen nodig:
 • een kalm zenuwstelsel
 • een goede doorbloeding
Als mens zijnde héb je geen energie, maar bén je energie. Jouw energie is afkomstig uit je geest, uit je ziel. Je geest doordrenkt je lichaam als het ware met vitaliteit. Jij als ziel/geest bent dus de aansturende kracht in jouw lichaam.

Wat heb je nu nodig om te zorgen dat je energie kan stromen en je lichaam soepel is? Daarvoor kijken we een stukje terug in het verleden. Stel jezelf eens de volgende vragen:
 • Heb jij voldoende onvoorwaardelijke liefde ontvangen van ouders, verzorgers, opvoeders?
 • Heb je onvoorwaardelijk vertrouwen ervaren?
 • Had je een veilig en warm thuis waar je ruimte had om je te ontwikkelen?
 • Heb je geleerd om rust te nemen? Om niets te doen?

Als je deze vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, dan voel je waarschijnlijk stroming in je lichaam en in al je cellen. Heb je dat zelf niét, dan herken je de mensen die het wél hebben vast wel: het zijn die mensen met zo’n mooie gloed. Heb jij (te) weinig liefde, vertrouwen en veiligheid ervaren, dan is de kans groot dat je verkrampt. Je trekt je als het ware een beetje terug uit je lichaam of uit een lichaamsdeel (dissociatie). Bij mij op de behandeltafel bekijken we, doorvoelen we waar die stagnatie precies is begonnen. Waar en wanneer is de overtuiging ontstaan dat je je gevoelens moet opkroppen? Dat je jezelf beter niet kunt laten zien? Dat je altijd kunt rekenen op tegenslag? Dat mensen niet te vertrouwen zijn? Dat je altijd in de weer moet zijn, want niets doen is voor luie mensen?


Wat kan jouw klachten beïnvloeden?

Zoals gezegd heeft een klacht zelden één oorzaak.
Er zijn verschillende factoren waardoor chronische klachten kunnen ontstaan of verergeren:

Je grondhouding

Dit is de relatie die je aangaat met je omgeving en – misschien nog wel belangrijker – met jezelf. Als jouw grondhouding voornamelijk wordt bepaald door gevoelens zoals angst, angst voor afwijzing en onzekerheid, dan heb je waarschijnlijk een wat gespannen lichaamshouding. Die gaat vaak gepaard met een onrustig gevoel in je lijf.

Dat onrustige gevoel is niet zo vreemd; je zenuwstelsel staat voortdurend ‘op scherp’ is overactief. Dat kan voor een kortere periode geen kwaad, maar als het chronisch wordt, of als je zelfs al niet beter meer weet, kan het ziekmakend werken. Je krijgt dan bijvoorbeeld felle spierpijn overal in je lichaam. Ook tennisellebogen, terugkerende blessures, en spierspanningsklachten komen vaak voor.

Je voeding

Heb je al eens nagedacht over je voeding? Hoe fascinerend is het eigenlijk dat wat je in je mond stopt uiteindelijk een onderdeel wordt van jouw hele systeem? Je spijsvertering verwerkt die boterham immers zodanig dat er voedingstoffen overblijven voor de op- en herbouw van elke cel van je lichaam. Veel mensen lijken wat minder goed te letten op wat voeding is waar goede bouwstoffen in zitten. In deze drukke tijden is snel vaak de eerste reden om ergens voor te kiezen. En zo eten we vaak dingen die misschien lekker smaken, maar voor je systeem niet zoveel toevoegen, of het zelfs beschadigen. Met de juiste voedingsmiddelen kun je heel veel klachten verminderen. We hebben het eigenlijk over her verschil tussen voeden en vullen.

Je kunt heerlijk hebben gegeten en je vol voelen. Ook na het eten van een pizza, of een portie noodles waar je alleen nog kokend water bij hoeft te gooien. Je hebt dan je maag wel gevuld, en het was misschien ook nog lekker, maar je hebt je lichaam niet gevoed. Geen vitaminen, geen bouwstoffen, eigen vooral vet, koolhydraten en allerlei stoffen die ons lichaam eigenlijk niet kan verwerken. Voor zo nu en dan is dat niet erg, maar als het jouw vaste eetpatroon wordt, gaat je lichaam protesteren. Je krijgt klachten, of de klachten die je had, worden erger.  Welke invloed voeding heeft op het lichaam is voor iedereen anders. Ik zet je daarom niet op een standaard rantsoen. We gaan juist jouw eigen voelsprieten versterkten. Zij kunnen aftasten wat gezond is voor jou en wat niet. Misschien doe je het al heel goed, dan hoef je maar een klein beetje bij te sturen. En anders kan ik met je doornemen welke voedingsmiddelen jij beter minder of niet kunt gebruiken.

Beweging

Bewegen kan op allerlei manieren. Als je het gevoel hebt niet in beweging te kunnen komen, voel je vaak wel aan dat daar zowel geestelijke als een lichamelijk componenten een rol bij spelen. ‘Vastlopen’ doet iedereen wel eens met zijn lijf, maar vaak gebeurt het ook met onze geest.

Bij chronische aandoeningen is het lichaam vaak star. Je spieren voelen pijnlijk, stram en hard. Ik ga de beweeglijkheid en zachtheid van jouw spieren en weefsels weer terugbrengen. Dat doe ik met aanrakingen op de behandeltafel.

Als dat nodig of gewenst is, is er specialistische beweegzorg (personal training, fysiotherapie) in huis. Ik werk nauw samen met Fysiotherapie We Care in Eindhoven en met FysioWillem in Eersel.


Hoe kan ik je helpen?

Tijdens een behandeling help ik je met het opnieuw bekijken van levensgebeurtenissen. Je gaat verkramping op zoeken in plaats van vermijden. Dat klinkt misschien vervelend, en dat kan het ook zijn, maar pas als je weet waar en wanneer de verkramping ontstaat, kun je er iets mee doen. Zodra we dat punt hebben gevonden, help ik je de verkrampingen te verzachten. Ik doe dat met ademhalingstechnieken, meditatietechnieken en lichamelijke aanrakingen. Omdat je ook in de toekomst verkramping wilt voorkomen, help ik je de verbinding tussen je lichaam en geest te herstellen. Als je die verbinding straks zelf kunt opzoeken en repareren, kun je zelf de pijn oplossen. En dat is uiteindelijk het belangrijkst. Ik ben slechts de gids op je pad naar herstel.


Welke klachten behandel ik?​

Mensen komen vaak naar mijn praktijk met de volgende klachten. Onder elk kopje zit een link naar de uitleg. Nog niet alle pagina’s zijn klaar, maar daar wordt hard aan gewerkt.

 • fibromyalgie
 • reuma
 • zenuwpijn,
 • vermoeidheid
 • blaasontstekingen
 • problemen met de stoelgang

  Staat jouw aandoening of klachtenpatroon er niet tussen? Neem dan toch contact met me op. De kans is groot dat ik je kan helpen of kan doorverwijzen.


Meer informatie

Met de onderstaande organisaties werk ik veel samen. Op hun website is nog meer informatie te vinden over chronische klachten.

 

Logo Stichting Emovere, samenwerkingspartner Osteopathie Martius
Stichting Emovere
Logo We Care, samenwerkingspartner van Osteopathie Martius
We Care Eindhoven
Logo Fysio Willem, samenwerkingspartner van Osteopathie Martius
Fysio Willem Eersel
Voed je Gezond
Stel je vraag
1
Stel je vraag!
Heb je een vraag? Stel hem hier!
Je zoekt contact met Osteopathie Martius. Ik antwoord op jouw vragen, maar zal je verder nooit ongevraagd een bericht sturen.