Model van het bekken-osteopathie-martius-eindhoven-eersel

Endometriose
Endometriose is een aandoening waarvan je niet altijd weet dat je hem hebt. De symptomen kunnen namelijk bij meerdere aandoeningen passen. Als je de diagnose hebt, is dat heel vervelend. Maar let op: ik kan je klachten vaak aanzienlijk verminderen!

Wat is endometriose?

Bij endometriose bevindt weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder. Endometriose is op zich goedaardig, maar kan wel leiden tot een chronische ontstekingsreactie die pijn en verklevingen veroorzaakt. Bij verklevingen worden structuren en organen met elkaar verbonden door littekenweefsel. Dit zorgt vaak voor problemen, waaronder onvruchtbaarheid. Maar er kunnen ook problemen ontstaan met andere organen in je lichaam, waaronder zelfs je longen en je darmen. Er kunnen zich ‘endometriosehaarden’ ontwikkelen tegen of in de buurt van deze organen, die kunnen zorgen voor beschadiging ervan.

Diagnose

Hoeveel pijn en verklevingen er zijn, verschilt per persoon, maar ze kunnen ernstig zijn. Weet jij nog niet of je endometriose hebt, maar herken ik er wel tekenen van als ik jou behandel, dan stuur ik je met een gedetailleerde medische omschrijven naar jouw huisarts met een verzoek tot verder onderzoek. We moeten immers wel zeker weten dat we met endometriose te maken hebben en niet met iets anders. 

Mijn eventuele vermoeden van endometriose krijg ik overigens doordat ik kan voelen dat de structuren rond jouw baarmoeder niet of minder soepel zijn. Dat kan een sterke aanwijzing zijn. Endometriose voelt voor mij als osteopaat als een verharde structuur die de kenmerken draagt van littekenweefsel. Dit littekenweefsel verschilt per persoon qua hoeveelheid, locatie en pijnlijkheid. 

Wat doe ik?

Weet jij al dat je endometriose hebt, dan kan ik de structuren in veel gevallen beweeglijker en soepeler maken. De handelingen die ik daar voorgebruik zijn voor ieder persoon verschillend. Ik werk in principe uitwendig en als weefsel echt niet anders te bereiken is, inwendig). Dat klinkt misschien ongemakkelijk, maar ik neem je helemaal mee in het proces. Er gebeurt niets dat jij niet wilt of eng vindt. Het is alleen vaak de enige manier om er letterlijk ‘bij te kunnen’. 

Gun je jezelf de kans om minder last te hebben van je endometriose? Neem contact met me op!

Stel je vraag
1
Stel je vraag!
Heb je een vraag? Stel hem hier!
Je zoekt contact met Osteopathie Martius. Ik antwoord op jouw vragen, maar zal je verder nooit ongevraagd een bericht sturen.