roos-in-handen-van-lindsay-martius-osteopathie-martius-eindhoven-eersel

Wat is antroposofie?

Wat antroposofie is, kan best lastig zijn om te begrijpen als je er niet mee bent opgegroeid.  Ik probeer je hier de basis uit te leggen. De tekst wordt nog aangevuld en aangescherpt.


Zelfgenezend vermogen

De antroposofie vindt haar grondslag bij filosoof Rudolf Steiner (1861-1925), die ook bekend is om zijn visie op onderwijs. Medisch gezien gaat de antroposofie uit van het zelfgenezend vermogen dat ieder mens heeft. Ik maak daar als osteopaat ook gebruik van. Ik kijk dan ook naar u als geheel, als een samenspel van lichaam en geest. 

Drieledig mens

Steiner deelde de mens op in ‘niveaus’. Zo kwam hij uit op het idee van een drie- of vierledig mens. Door een persoon op deze manier te beschouwen, krijg je meer inzicht in hoe deze persoon functioneert. Een korte uitleg van de drie niveaus:


1. Het zenuwzintuigenstelsel​

Als we denken, gebeurt dat vooral in ons hoofd. De gedachten vinden via zenuwbanen hun weg naar het lichaam. Dit heet ook wel het zenuwzintuigenstelsel. Je kunt als mens alleen maar goed denken als je je hoofd letterlijk en figuurlijk koel kunt houden en er voldoende stilte is. Als je hoofd te heet is, bijvoorbeeld door koorts of door teveel denken zonder te handelen, raakt het systeem uit balans. Dit maakt dat je lichaam door de dag heen haar vitale krachten niet kan benutten. Daardoor kunnen dan verschillende klachten ontstaan, zoals slapeloosheid, vermoeidheidsklachten, burn-out klachten, etc.

2. Het ritmische systeem

Een ander systeem in het lichaam is het ritmische systeem. Hiertoe behoren alle processen die zich in een bepaald ritme afspelen, zoals de ademhaling en de hartslag, of het horen van ritmische geluiden. Door ons ritmisch systeem kunnen we voelen. Dat voelen is een solide basis waar het denken op kan leunen. Als het gevoelsleven in je lichaam verstoord is, raakt het zenuwzintuigenstelsel ‘in de war’. Het krijgt te veel soorten informatie, waardoor ‘denken’ niet goed meer gaat.

3. Het stofwisselings-ledenmatensysteem

Het stofwisselings-ledenmatensysteem heeft alles te maken met de wil/het willen. Alle bewegingen die je maakt met je armen en benen, kun je terugvoeren naar het stofwisselingssysteem. De wil is daarom direct verbonden met de stofwisseling en bindt zich als het ware aan het voelen. 

Het voelen en willen, stijgen op naar het zenuwstelsel om het denken te kunnen bereiken. Wanneer er in dit fundamentele stelsel verstoringen zijn, bijvoorbeeld door belastende voeding, wordt de eerst meest fundamentele laag in moeilijkheden gebracht. Zonder wilskracht is het moeilijk om het handelen in te kunnen zetten.

Stel je vraag
1
Stel je vraag!
Heb je een vraag? Stel hem hier!
Je zoekt contact met Osteopathie Martius. Ik antwoord op jouw vragen, maar zal je verder nooit ongevraagd een bericht sturen.