Model van het bekken-osteopathie-martius-eindhoven-eersel

Urineverlies bij vrouwen

Urineverlies is een erg vervelende klacht. Soms beheerst het zelfs je hele leven of hindert het je bij je dagindeling. Ik kan als osteopaat in heel veel gevallen helpen om je klachten te verminderen of zelfs weg te nemen.

Urineverlies algemeen

Urineverlies, of incontinentie van urine, kan in allerlei gradaties voorkomen. Misschien verlies je af en toe een paar druppels, misschien kun je je plas echt helemaal niet ophouden. Hoe dan ook is incontinentie een probleem waar je iets aan wilt doen.
Omdat urineverlies bij vrouwen net anders is dan bij mannen, vind je hieronder eerst een algemene uitleg. Daarna vind je een apart gedeelte over urineverlies bij vrouwen.

Soorten incontinentie

Je kunt urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, indelen in een aantal categorieën:

 • Stressincontinentie
  Als je een klein beetje urine verliest als je bijvoorbeeld hoest, lacht, niest of springt, spreken we van stressincontinentie. Stress betekent dan ‘druk (op de blaas)’ en heeft niets te maken met stress zoals in werkstress of zenuwen. Bij mannen komt stressincontinentie vaak voor na een operatie aan het bekken of bestraling in het gebied.
 • Urge incontinentie
  Je voelt plotseling dat je moet plassen, maar je haalt het toilet niet op tijd. Vervolgens verlies je best wat urine. Ook deze vorm van incontinentie ontstaat vaak na chirurgie en/of bestraling in het bekkengebied. Ook als je fors overgewicht heb (vooral op je buik) of als je een vergrote prostaat hebt, kun je last krijgen van urge incontinentie.
 • Gemengde incontinentie
  Als je van beide vormen van urineverlies last hebt, noemen we dat gemengde incontinentie. Een zwakke plasstraal en lang nadruppelen zijn ook klachten die ik vaak zie in mijn praktijk. Ook daarvoor kun je contact met me opnemen.

Algemene oorzaken van urineverlies

Je blaas is enorm rek- en drukgevoelig. Als de blaas uitrekt, kan dat voelen alsof je moet plassen. De blaas trekt vervolgens samen. Dit is het sein voor de sluitspier onder aan je blaas om te ontspannen. Zo kan je urine veilig de blaas uit. Als er ontstekingen zitten, of als je een operatie of bestralingen hebt gehad in het bekken, kan rek op de blaas ontstaan, met als eindresultaat het verlies van (kleine beetjes) urine.

Incontinentie bij vrouwen

Urineverlies (incontinentie) is erg vervelend. Je kunt er onzeker van worden en soms kan het zelfs je dagindeling in de weg zitten. Maar weet je dat ik met osteopathie urineverlies vaak kan verminderen of zelfs kan verhelpen? Dat zit zo.

Het vrouwelijk bekken bestaat van voren naar achteren uit: de blaas, de vulva met daarbij horend de vagina en baarmoeder. Daarachter vinden we het rectum met anus. Zowel bij mannen als bij vrouwen is het heel belangrijk dat dat deze organen soepel ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Soms komt die beweeglijkheid in het gedrang. Vaak heeft dat de volgende oorzaken:

 • Je hebt vaak een blaasontsteking. Bij vrouwen is de urinebuis een stuk korter dan bij de mannen. Daardoor komen bacteriën bij vrouwen gemakkelijker in de blaas terecht en ontstaan eerder ontstekingen. Maar er zijn meer redenen waarom vrouwen vatbaarder zijn voor blaasontstekingen. In mijn praktijk zie ik het vaakst:
  • verkeerde voeding
  • onvoldoende hydratatie (niet genoeg drinken)
  • angst (of veel angstklachten in de vroege jeugd, bijvoorbeeld door een onveilige omgeving om in op te groeien), 
  • synthetisch ondergoed
  • hygiëne na het hebben van seks,
  • lage weerstand (dit is een zeer brede term die per vrouw een andere uiting kan hebben, neem bij twijfel contact met me op).
 • Je bent bevallen 
 • Je hebt een verzakking 
 • Je bekkenbodemspieren zijn te gespannen of te slap. Beide kunnen zorgen voor urineverlies.
 • Je hebt een (onbehandelde) soa (geslachtsziekte). Een onbehandelde, niet opgemerkte soa die sluimerend in je lichaam aanwezig is, kan grote schade aanrichten aan je bekkenregio en voor verschillende klachten zorgen:
  • lage rugpijn
  • bekkenpijn
  • afwijkende afscheiding
  • pijn bij het plassen 
  • infertiliteit (vruchtbaarheidsproblemen) 

Weet je zeker of vermoed je dat je onveilige seks hebt gehad? Laat je dan alsjeblieft testen op soa’s! Je voorkomt er heel veel problemen mee.  Ben je behandeld voor een soa maar heb je toch nog klachten? Neem vooral contact met me op. 

Hoe behandel ik incontinentie bij vrouwen?

Zoals gezegd onderzoek ik of alle organen in je bekken voldoende beweeglijk zijn. Ik let daarbij ook op of dit (voor jou bekende) pijn uitlokt. Ik kijk naar de positie van je blaas, baarmoeder en rectum, spanning of verkorting van ligamenten (banden) en musculatuur (spieren). Heb je daar ook pijn? Is het de positie die zorgt voor jouw klachten?

Tot slot onderzoek ik of je voldoende kracht hebt in je bekkenbodemspieren, of dat deze juist te gespannen zijn. En ook daarbij kijken we natuurlijk wat daar de reden van kan zijn, beweeggedrag, voeding, stress, emotionele problematiek, eerdere ontstekingen). Ik doe dit onderzoek via de vagina en/of anus. Dat is de enige manier om alle aanwezige structuren goed te kunnen onderzoeken. Dat klinkt misschien eng, maar ik neem je helemaal mee in het proces. Er gebeurt niets dat jij niet wilt en zonder uitleg. Je bent bij mij in veilige en kundige handen. 

Ook interessant

Incontinentie bij mannen

Voor algemene informatie over urineverlies lees je de eerste alinea’s op deze pagina. Heb je dat gedaan, lees dan hier verder.

Hoe behandel ik incontinentie bij mannen?

Om je te kunnen helpen, moet ik de beweeglijkheid en  souplesse van je blaas, je prostaat en je rectum ten opzichte van elkaar onderzoeken.  Bewegen ze goed? Of trekken ze de blaas in een minder goede stand, waardoor jij urine verliest? Als dat zo is, kan ik door het weer soepel maken van de structuren in het gebied je klachten vaak verminderen. Daarvoor moet ik daar wel via de anus bij kunnen (intra-anaal onderzoek). Misschien vind je dat heel eng of zelfs gênant, maar dat hoeft helemaal niet. We bespreken samen welke behandelwijze het meeste effect heeft. Vervolgens staat voorop staat dat jij je comfortabel voelt met mijn voorstel.

Laat je sowieso niet afschrikken. Intra-anaal onderzoek is niet altijd nodig. Soms heb ik genoeg aan onderzoek en behandeling van het zenuwstelsel, je wervelkolom en je buik. Maak gewoon een afspraak, dan bespreken we wat ik denk dat nodig is. Jij bepaalt wat je wel en niet wilt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je bent bij mij in veilig en kundige handen.

Stel je vraag
1
Stel je vraag!
Heb je een vraag? Stel hem hier!
Je zoekt contact met Osteopathie Martius. Ik antwoord op jouw vragen, maar zal je verder nooit ongevraagd een bericht sturen.