
Urineverlies bij mannen
Urineverlies is een erg vervelende klacht. Soms beheerst het zelfs je hele leven of hindert het je bij je dagindeling. Ik kan als osteopaat in heel veel gevallen helpen om je klachten te verminderen of zelfs weg te nemen.
Urineverlies algemeen
Urineverlies, of incontinentie van urine, kan in allerlei gradaties voorkomen. Misschien verlies je af en toe een paar druppels, misschien kun je je plas echt helemaal niet ophouden. Hoe dan ook is incontinentie een probleem waar je iets aan wilt doen.
Omdat urineverlies bij vrouwen net anders is dan bij mannen, vind je hieronder eerst een algemene uitleg. Daarna vind je een gedeelte over urineverlies bij mannen.
Soorten incontinentie
Je kunt urineverlies, ook wel incontinentie genoemd, indelen in een aantal categorieën:
- Stressincontinentie
Als je een klein beetje urine verliest als je bijvoorbeeld hoest, lacht, niest of springt, spreken we van stressincontinentie. Stress betekent dan ‘druk (op de blaas)’ en heeft niets te maken met stress zoals in werkstress of zenuwen. Bij mannen komt stressincontinentie vaak voor na een operatie aan het bekken of bestraling in het gebied. - Urge incontinentie
Je voelt plotseling dat je moet plassen, maar je haalt het toilet niet op tijd. Vervolgens verlies je best wat urine. Ook deze vorm van incontinentie ontstaat vaak na chirurgie en/of bestraling in het bekkengebied. Ook als je fors overgewicht heb (vooral op je buik) of als je een vergrote prostaat hebt, kun je last krijgen van urge incontinentie. - Gemengde incontinentie
Als je van beide vormen van urineverlies last hebt, noemen we dat gemengde incontinentie. Een zwakke plasstraal en lang nadruppelen zijn ook klachten die ik vaak zie in mijn praktijk. Ook daarvoor kun je contact met me opnemen.
Algemene oorzaken van urineverlies
Je blaas is enorm rek- en drukgevoelig. Als de blaas uitrekt, kan dat voelen alsof je moet plassen. De blaas trekt vervolgens samen. Dit is het sein voor de sluitspier onder aan je blaas om te ontspannen. Zo kan je urine veilig de blaas uit. Als er ontstekingen zitten, of als je een operatie of bestralingen hebt gehad in het bekken, kan rek op de blaas ontstaan, met als eindresultaat het verlies van (kleine beetjes) urine.
Incontinentie bij mannen
Om je te kunnen helpen, moet ik de beweeglijkheid en souplesse van je blaas, je prostaat en je rectum ten opzichte van elkaar onderzoeken. Bewegen ze goed? Of trekken ze de blaas in een minder goede stand, waardoor jij urine verliest? Als dat zo is, kan ik door het weer soepel maken van de structuren in het gebied je klachten vaak verminderen. Daarvoor moet ik daar wel via de anus bij kunnen (intra-anaal onderzoek). Misschien vind je dat heel eng of zelfs gênant, maar dat hoeft helemaal niet. We bespreken samen welke behandelwijze het meeste effect heeft. Vervolgens staat voorop staat dat jij je comfortabel voelt met mijn voorstel.
Laat je sowieso niet afschrikken. Intra-anaal onderzoek is niet altijd nodig. Soms heb ik genoeg aan onderzoek en behandeling van het zenuwstelsel, je wervelkolom en je buik. Maak gewoon een afspraak, dan bespreken we wat ik denk dat nodig is. Jij bepaalt wat je wel en niet wilt. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: je bent bij mij in veilig en kundige handen.